Rauwe producten op basis van vlees kunnen huisdieren en hun baasjes schaden |Reuters

2022-06-25 06:19:40 By : Ms. ivy wang

Door Carolyn Crist, Reuters Health(Reuters Health) - Hoewel diëten op basis van rauw vlees voor huisdieren steeds populairder zijn geworden, kan het vlees besmet zijn met bacteriën en parasieten, blijkt uit een nieuwe studie uit Nederland.Met name E. coli, Listeria en Salmonella werden aangetroffen in commercieel diepgevroren rauwvleesvoer voor gezelschapsdieren van Nederlandse bedrijven.Rauwe maaltijden omvatten gedroogde lekkernijen zoals varkensoren, zelfgemaakte maaltijden en commercieel bereide maaltijden met vlees, vlezige botten, organen, groenten, eieren, granen, gist, melk en yoghurt.“De ziekteverwekkers kunnen worden overgedragen ...aan eigenaren door direct contact met huisdieren (slapen met huisdieren, likken aan het gezicht, aaien van de vacht) of door kruisbesmetting van voedsel en keukengerei in de keuken,” vertelde studie co-auteur Dr. Paul Overgaauw van de Universiteit Utrecht per e-mail aan Reuters Health.In Nederland zijn meer dan 200 commerciële diervoeders op basis van rauw vlees verkrijgbaar.Overgaauw en collega's analyseerden de 35 diepvriesproducten die het populairst zijn bij eigenaren van gezelschapsdieren in het hele land.Ze zochten naar twee stammen van E. coli (een die wordt geassocieerd met nierfalen bij mensen, en een die als antibioticaresistent wordt beschouwd), evenals Listeria, Salmonella en verschillende parasieten.Ze vonden de eerste stam van E. coli in acht producten, antibioticaresistente E. coli in 28 producten, één stam van Listeria in 19 producten, extra stammen van Listeria in 15 producten en Salmonella in zeven producten.In 10 producten werden parasieten gevonden.Slechts vijf producten waren niet besmet.Daarentegen bevatten droog, halfvochtig en ingeblikt huisdiervoer zelden ziekteverwekkers, schreven de auteurs van het onderzoek in het tijdschrift Veterinary Record."We weten al jaren dat er risico's verbonden zijn aan het voeren van rauw vlees voor huisdieren", zegt Overgaauw."In voedingskundige termen hebben deze diëten vaak een tekort aan verschillende voedingsstoffen en kunnen ze daarom leiden tot ernstige gezondheidsproblemen", merken hij en zijn collega's op in hun rapport."Het meest zorgwekkende aspect, vanuit ons oogpunt van volksgezondheid, is niet alleen de hoge prevalentie van potentiële pathogenen die we hebben gevonden, maar ook dat we multiresistente bacteriën hebben gevonden", zei Overgaauw."Soms worden eigenaren bijna religieus over deze diëten en denken ze niet dat er nadelen zijn", zegt Dr. Oskar Nilsson van het National Veterinary Institute of Sweden in Uppsala.Nilsson, die niet bij deze studie betrokken was, heeft het probleem van E. coli in rauwe dierenvoeding in Zweden bestudeerd."Simpel gezegd, al het vlees bevat bacteriën als het rauw is, en het gaat niet dood als je het invriest", vertelde hij telefonisch aan Reuters Health.“Sommige mensen beschouwen bevroren vlees als steriel, maar denken erover alsof je jezelf aan het voeden bent.Je kookt het.”Het onderzoek was niet bedoeld om erachter te komen of en in welke mate bacteriën en parasieten van deze producten daadwerkelijk van huisdieren op mensen worden overgedragen en of mensen daardoor ziek worden.Nilsson merkte ook op dat, omdat er slechts een klein aantal producten is getest, de aantallen en percentages mogelijk niet algemeen toepasbaar zijn."Je moet ze niet als absolute cijfers beschouwen, maar het bewijst het geval", zei hij.“Nu willen we meer weten.”Voedselveiligheidstechnologieën kunnen het risico op bacteriën in de producten helpen verminderen, zei Dr. Jeff Bender van de Universiteit van Minnesota in Minneapolis, die voedselveiligheid en antimicrobiële resistentie bestudeert."De prevalentie van E. coli was hoger dan ik zou verwachten, vooral gezien de kans op ernstige verwondingen bij kinderen," vertelde Bender, die niet bij deze studie betrokken was, per e-mail aan Reuters Health."We moeten de huisdiervoedingsindustrie aanmoedigen om pasteurisatie te overwegen voor degenen die deze diëten gebruiken."Waarschuwingen en gebruiksaanwijzingen op verpakkingen kunnen eigenaren van gezelschapsdieren helpen zich bewust te zijn van de mogelijke bacteriën en parasieten in de producten en de juiste hygiëne kennen voor het bereiden van maaltijden in de keuken om kruisbesmetting te voorkomen, zei Overgaauw."We kunnen deze producten niet verbieden op de markt omdat we in een vrij land leven en elke eigenaar mag beslissen wat hij of haar huisdier te eten geeft", zei hij.“Het gevaar is echter aangetoond, dus de vraag is: hoe minimaliseren we de blootstelling?”BRON: bit.ly/2BQuyuZ Veterinair Record, online 11 januari 2018.Onze normen: de Thomson Reuters Trust Principles.Alle offertes hadden een vertraging van minimaal 15 minuten.Zie hier voor een volledige lijst van omruilingen en vertragingen.